Wijnclub

Wijnclub Blog

Op 28 september 2022 is de wijnclub van start gegaan. Doelstelling van de wijnclub is het organiseren van wijnproeverijen, wijnreizen, eten met bijzondere wijnen etc. 

De wijnclub telt 23 leden (stand december 2022) maar meer enthousiastelingen zijn welkom!  

Als (voorlopig) bestuur hebben Karin Kalthoff en Bernd Huibers zich als ‘duo-voorzitter’ beschikbaar gesteld.

2 keer per jaar een activiteit:

➢ voor alle sociëteitsleden;

➢ voor sociëteitsleden plus evt. introducé(é);

➢ voor alleen leden van de wijnclub. 

Heb je vragen, ideeën of wil je je meteen aansluiten bij de wijnclub? 
Neem dan contact op met Bernd Huibers bernd@bsw.nl 0611305305
of Karin Kalthoff karinkalthoff@hotmail.com 0612890361


Wijnproeverij 23.03.2023

Op 23 maart hebben we alweer onze derde wijnproeverij gehouden. Dit keer hebben we onder de vakkundige leiding van Evert van den Bronk zeven Italiaanse wijnen geproefd. Elise van de Bronk zorgde voor de heerlijke bijpassende hapjes. 15 leden van de wijnclub waren aanwezig.

1. We startten met Monte Cicogna Imperiale uit 2020. Deze witte wijn komt uit een klein wijngebied zuidwestelijk van het Gardameer tegen het gebied van de Lugana DOC aan. De wijnmaker is al vier generaties lang de familie Materossi, zij maken al sinds 1908 wijn op de Monte Cicogna. Druif: 80% Trebbiano en 20% Turbiana Streek: Lombardije, randje Veneto Lekker bij: harde kaas, Risotto, Pasta , Schelpdieren Euro: 11,=

2. De tweede witte wijn is een Lugana DOC van Frati van 2021. Afkomstig uit een relatief klein wijngebied tussen Desenzano en Peschiera: Veneto. Hier vinden we de kleigrond met een hoog kalk gehalte waar de Turbiana druif zich lekker voelt. De Lugana DOC moet uit minimaal 90% Turbiana druiven bestaan. Ze kunnen goed ouderen maar worden meestal jong gedronken. Heerlijk bij Asperges en Kabeljauw. Streek Veneto. Euro: 15 - 21,= afhankelijk van de importeur.


Vervolgens gingen we over op de rode wijnen waarvan drie Valpolicella wijnen: deze wijnen komen uit de streek ten zuidoosten van het Gardameer. De eenvoudige Valpolicella wijn krijgt na een bijzondere behandeling het predicaat Ripasso. En heet dan ook Valpolicella Ripasso eventueel met de aanvulling Superiore. Ripasso en Ripassa zijn synoniemen. De Ripasso methode:

  • • De druiven uit de Valpolicella worden geoogst. Een deel wordt speciaal geselecteerd en opzij gezet om te drogen. Van deze druiven wordt vervolgens de Amarone wijn gemaakt. De droging duurt 3-4 maanden en zorgt voor een gewichtsverlies van zo’n 30-40%.
  • • De rest van de Valpolicella druiven worden geplet en onmiddellijk gevinifieerd om er een gewone Valpolicella van te maken.
  • • De speciaal geselecteerde druiven worden gekneusd en gevinifieerd om er Amarone van te maken. Dit proces laat een rijke en smaakvolle pulp achter.
  • • De reguliere Valpolicella wordt vervolgens over de pulp gehaald en dit start een tweede gisting, die diepte en concentratie toevoegt, wat resulteert in de Valpolicella Ripasso wijn. Deze Ripasso ondergaat dan nog een rijpingstijd op tank of vat


3. Wij beginnen met een Valpolicella Ripasso van Cesari de Ripasso “Bosan.” Producent: Cesari. Druif: Corvina en Rondinella Jaar: 2018 Streek: Veneto. Lekker bij: rund, kalf en wild. Euro: 19,95 via De Villa Loren. Dit wijnhuis is een onderdeel van de Progetti Agricoli.

4. Daarna een stijlvolle houtgerijpte Ripasso. Producent; Progetti Agricoli. Druif: Corvina, Rondinella, Molinara Jaar: 2018. Streek; Veneto. Lekker bij: rund, kalf en wild. Euro: 9.95

5. De derde Valpolicella Ripasso is een Ripassa van Zenato, het bedrijf verkoopt zijn wijnen over de hele wereld tot aan China toe. Vrijwel alle Zenato wijnen zijn overladen met medailles en mooie recensies. Producent: Zenato Druif: 100% Corvina. Jaar: 2018 Streek: Veneto. Euro: 17,75

6. Na de Valpolicella wijnen nu een wijn van Biscardo: de Enigma. Opgericht in 1878 door Terenzio Biscardo die na de tweede wereldoorlog grote investeringen deed in vinificatie en botteling. Deze wijn staat bekend om zijn gevaarlijke drinkbaarheid en een goede prijs/kwaliteit verhouding. Producent: Biscardo. Druif: Sangiovese Jaar: 2019 Streek: Veneto/Emilio Romagna. Euro: 14,76

7. Tot slot de laatste wijn, dit keer een Amarone van Cesari. Dit is de “il Bosco” Amarone Della Valpolicella Classico. Producent: Cesari Druif: Corvina en Rondinella. Jaar: 2016. Streek: Veneto. Euro: 39,70

Alle wijnen waren zeer de moeite waard en we kijken dan ook terug op een heerlijke, boeiende en gezellige avond. Veel dank aan Evert en Elise!!


Wijnproeverij 22-1-2023

Op 22 januari ging de wijnclub op bezoek bij wijngaard Hof van Dieren. Deze activiteit was georganiseerd door wijnclublid Ben Overmaat. Karin van Helden heeft voor de verslaglegging gezorgd.
We werden door hartelijk ontvangen door Riet en Joep Crétier. De insteek was: leuk ludiek, leerzaam en lekker.


wijn4.jpg
Wijnclub 1

Joep, de wijnboer, schetst eerst een stukje geschiedenis:

Zijn vader (huisarts) is hobbymatig begonnen met wijnbouw. Joep hielp mee vanaf 1977. Hij heeft in 2004 van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Hij werkt voornamelijk met geënte druivenstokken van de Amerikaanse druif. Deze wortels zijn beter bestand tegen de druivenluis.

Gestart met 14 druivenrassen en nu kent de wijngaard 8 druivenrassen. De wijngaard maakt deel uit van het landgoed Twickel.

De proeverij start met een witte riesling wijn van de johannieter druif, een cépage (1 druif 1 wijn) uit 2019. Het proeven geschiedt volgens een vast stramien:

Kijk naar de kleur, walsen in glas, ruiken om vervolgens een GROTE slok te nemen waardoor de gehele mond gevuld wordt en alle smaakpapillen worden betrokken! Even in de mond laten circuleren en dan uitspoelen/ uitspuwen.

Ervaar dan hoe het proeft…

En dan echt proeven met de tweede slok.

Weetjes

  • Het glas dient vast gehouden te worden bij de steel om de geur van de wijn niet door lichaamsgeuren te laten beïnvloeden.
  • De smaak van de wijn komt grotendeels van de schil
  • hoe jonger de wijn wordt gebotteld hoe korter de houdbaarheid.

De tweede witte wijn die we gaan proeven is de cuvée Willem II: genoemd naar de stadhouder die deze regio destijds geeft aangekocht. Zijn zoon is Willem III, destijds getrouwd met de Engelse Mary Stuart. Deze wijn bestaat uit 2 druivensoorten Mertzling druif (kruising) en Solares.

wijn2.jpg
Wijnclub 2

Tussendoor wordt de wijnmakerij bezocht en gekeken naar de grote stalen vaten. Vroeger gebruikte men eiken vaten maar die zijn vervangen door deze stalen exemplaren. Het ‘eiken-effect’ wordt nagebootst door toevoeging van eiken snippers.

Joep vertelt dat de oogsten van 2021 en 2022 helaas mislukt waren i.v.m. schimmel door de overmatige regenval. Veel van de stokken van de regentdruif zijn doodgegaan. Toek rees de vraag wat te doen als biologische wijnboer? Oplossing was om de druiven te importeren uit Hongarije en in deze wijnmakerij te verwerken.  Deze week worden de eerste Merlot flessen uit 21 gebotteld.

Ook eiswijn wordt gemaakt op deze locatie: een zeer geconcentreerde dessertwijn.

De derde wijn is een rode wijn: de Cuvée Marie Cornelie.

Heerlijk met een stokbroodje met paté en kweeperen jam, dat geeft wat tegenwicht aan de tanine.

Tot slot proeven we een trop wijn, een wijn volgens de portmethode. De naam ‘port’ is alleen voorbestemd voor wijnen uit Portugal.

We proeven een fles van 2010, een tawny wijn. Een mooi bruin rode kleur

Deze portwijn heeft een goede neus en een mooie afdronk en bevalt een alcoholpercentage van 18%

Voor de liefhebber werd ter afsluiting een glaasje koffiefilter of goudjuweel aangeboden. Beiden heerlijk. Daarna konden de liefhebbers hun hart nog even ophalen in de winkel.

Onze sponsoren