Wijnclub

Op 28 september 2022 is de wijnclub van start gegaan. Doelstelling van de wijnclub is het organiseren van wijnproeverijen, wijnreizen, eten met bijzondere wijnen etc. 

De wijnclub telt 23 leden (stand december 2022) maar meer enthousiastelingen zijn welkom!  

Als (voorlopig) bestuur hebben Karin Kalthoff en Bernd Huibers zich als ‘duo-voorzitter’ beschikbaar gesteld.

2 keer per jaar een activiteit:

➢ voor alle sociëteitsleden;

➢ voor sociëteitsleden plus evt. introducé(é);

➢ voor alleen leden van de wijnclub. 

Heb je vragen, ideeën of wil je je meteen aansluiten bij de wijnclub? 
Neem dan contact op met Bernd Huibers bernd@bsw.nl 0611305305
of Karin Kalthoff karinkalthoff@hotmail.com 0612890361


Wijnproeverij 22-1-2023

Op 22 januari ging de wijnclub op bezoek bij wijngaard Hof van Dieren. Deze activiteit was georganiseerd door wijnclublid Ben Overmaat. Karin van Helden heeft voor de verslaglegging gezorgd.
We werden door hartelijk ontvangen door Riet en Joep Crétier. De insteek was: leuk ludiek, leerzaam en lekker.


wijn4.jpg
Wijnclub 1

Joep, de wijnboer, schetst eerst een stukje geschiedenis:

Zijn vader (huisarts) is hobbymatig begonnen met wijnbouw. Joep hielp mee vanaf 1977. Hij heeft in 2004 van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Hij werkt voornamelijk met geënte druivenstokken van de Amerikaanse druif. Deze wortels zijn beter bestand tegen de druivenluis.

Gestart met 14 druivenrassen en nu kent de wijngaard 8 druivenrassen. De wijngaard maakt deel uit van het landgoed Twickel.

De proeverij start met een witte riesling wijn van de johannieter druif, een cépage (1 druif 1 wijn) uit 2019. Het proeven geschiedt volgens een vast stramien:

Kijk naar de kleur, walsen in glas, ruiken om vervolgens een GROTE slok te nemen waardoor de gehele mond gevuld wordt en alle smaakpapillen worden betrokken! Even in de mond laten circuleren en dan uitspoelen/ uitspuwen.

Ervaar dan hoe het proeft…

En dan echt proeven met de tweede slok.

Weetjes

  • Het glas dient vast gehouden te worden bij de steel om de geur van de wijn niet door lichaamsgeuren te laten beïnvloeden.
  • De smaak van de wijn komt grotendeels van de schil
  • hoe jonger de wijn wordt gebotteld hoe korter de houdbaarheid.

De tweede witte wijn die we gaan proeven is de cuvée Willem II: genoemd naar de stadhouder die deze regio destijds geeft aangekocht. Zijn zoon is Willem III, destijds getrouwd met de Engelse Mary Stuart. Deze wijn bestaat uit 2 druivensoorten Mertzling druif (kruising) en Solares.

wijn2.jpg
Wijnclub 2

Tussendoor wordt de wijnmakerij bezocht en gekeken naar de grote stalen vaten. Vroeger gebruikte men eiken vaten maar die zijn vervangen door deze stalen exemplaren. Het ‘eiken-effect’ wordt nagebootst door toevoeging van eiken snippers.

Joep vertelt dat de oogsten van 2021 en 2022 helaas mislukt waren i.v.m. schimmel door de overmatige regenval. Veel van de stokken van de regentdruif zijn doodgegaan. Toek rees de vraag wat te doen als biologische wijnboer? Oplossing was om de druiven te importeren uit Hongarije en in deze wijnmakerij te verwerken.  Deze week worden de eerste Merlot flessen uit 21 gebotteld.

Ook eiswijn wordt gemaakt op deze locatie: een zeer geconcentreerde dessertwijn.

De derde wijn is een rode wijn: de Cuvée Marie Cornelie.

Heerlijk met een stokbroodje met paté en kweeperen jam, dat geeft wat tegenwicht aan de tanine.

Tot slot proeven we een trop wijn, een wijn volgens de portmethode. De naam ‘port’ is alleen voorbestemd voor wijnen uit Portugal.

We proeven een fles van 2010, een tawny wijn. Een mooi bruin rode kleur

Deze portwijn heeft een goede neus en een mooie afdronk en bevalt een alcoholpercentage van 18%

Voor de liefhebber werd ter afsluiting een glaasje koffiefilter of goudjuweel aangeboden. Beiden heerlijk. Daarna konden de liefhebbers hun hart nog even ophalen in de winkel.

Onze sponsoren